Psikoloji & Psikiyatri

Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresi

Yetişkinlerde Ayrılık Kaygısı

Uzman Psikolog Zehra Erol

Yetişkinlerde Ayrılık Kaygısı Zehra Erol e1507622976475 - Yetişkinlerde Ayrılık Kaygısı
Yetişkinlerde ayrılık kaygısı çoğunlukla çocuklarda görülen ayrılık kaygısı bozukluğuna benzer. Anne babasından ayrıldığında çocuk çok yoğun kaygı yaşıyor ise bu gelişimini olumsuz yönde etkiler. Bu çocuk için ilerleyen yaşlarda daha fazla kaygı problemi gelişimine neden olabilir. Yetişkinlerde yaşanan ayrılık kaygısı aşağıdaki özellikleri içerir.

-Yetişkinin yaşamında bağlandığı kişilerin sayısı sınırlı olmasının yarattığı stres. Sınırlı kişisel ilişkiler yalnızlık kaygısına da neden olur. Kişi kaygıları nedeniyle bağlandığı kişilerden uzaklaşmak istemez. Bu durum sosyal yaşamını olumsuz etkiler. Diğer yandan da sosyal ilişkilerindeki sınırlılıklar rahatsız hissettirir.

-Bağlandığı kişilerden ayrıldığında veya ayrılma ihtimali olduğunda açığa çıkan kaygı.

-Tekrarlayan ve ısrarcı şekilde hissedilen bağlandığı kişileri (anne, baba, kardeş, eş, sevgili, arkadaş..) kaybetme korkusu

-Başka şehirde okula gitme, iş görüşmesi yapmak durumlarında; bağlanma figürleri ile oluşan mesafe nedeniyle gitme konusunda oluşan isteksizlik veya kaçınma.

-Uykuya dalma güçlükleri. Ayrılık içerikli rüya veya kabuslar. Başka bir yerde kalındığında hissedilen huzursuzluk.

-Bağlanılan kişilerden ayrılma sonrası açığa çıkan kaygı belirtileri, huzursuzluk hali. Uykuya dalmada güçlük, baş ağrısı, mide bulantısı, kas gerginliği, kalp çarpıntısı vb..

-Yalnız kalma durumlarında aşırı duyarlılık. Yalnız kalmak istememe.

Yetişkinlerde ayrılık kaygısı sadece romantik ilişkileri içermez. Kişinin bağlanma yaşadığı anne, baba veya kardeşler içinde geçerlidir. Kaygıyı yaşayan kişi kadar birlikte yaşadığı kişileri de etkiler. Bu problem kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiler. Sevdiği kişiler evden uzaklaştığında, iş seyahatine gittiğinde, mesaiye kaldığında oluşan mesafe nedeniyle kendini huzursuz hisseder, yalnız kalmak istemez. Bu durum birlikte yaşadığı kişiler için zaman zaman boğucu olabilir. Kişi bekar ve sınırlı ilişkileri mevcut ise anne, babanın kaybı ile ilgili endişeleri oluşabilir. Bu düşünceler nedeniyle aile ilişkilerini sıklıkla sorgular. Gelecekle ilgili kaygılanır. Kendini mutsuz hisseder.

Yetişkinlerde ayrılık kaygısı kadınlarda erkeklere göre daha sık görülmektedir. Ayrılık kaygısı yaşayan kişiler de bazı psikolojik sorunlar birlikte görülebilir. Yaygın anksiyete bozukluğu, sosyal kaygı bozukluğu, depresyon, panik bozukluk vb…Yetişkinlerde ayrılık kaygısının terapisinde; ayrılığın olumsuz sonuçlar getireceğine dair düşüncelerin yeniden yapılandırılması üzerinde çalışılır. Düşünce ve duygular arasındaki bağlantının farkına varılması, duygu kontrolü de psikoterapinin parçasıdır.

 

Uzman Psikolog Zehra Erol

www.zehraerol.com

Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.

Uzman Psikolog Zehra Erol’un diğer makaleleri için lütfen tıklayınız