Psikoloji & Psikiyatri
Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresiPanik Atak Nedir?

Aslında bu durum oldukça yaygın yaşanmaktadır.
Panik atak, herhangi bir fiziksel belirti ve sebep yokken, aniden gelişen, saniyeler içinde doruğa ulaşan ve 10 dakika ve üzerinde süren, kişinin dehşete kapılmasına, yoğun korku ve kaygı hissine sebep olan psikolojik bir rahatsızlıktır. Terleme, çarpıntı, kalp atışında artış, bayılma hissi, kontrolü kaybetme ve çıldıracakmış gibi fiziksel belirtileri vardır.
Bu ataklar, panik bozukluğun başlıca belirtileridir. Dünyada milyonlarca kişiyi etkileyen kaygı bozukluklarından biridir. Çoğunlukla ergenlik ve erken yetişkinlik yaşlarında başlar, erkeklerde kadınlardan iki kat daha fazla görülür.
Sebebi net bir şekilde açıklanamasa da, panik bozukluk, biyolojik ve çevresel faktörlerin birleşimiyle birlikte, yetiştirilme tarzı, aile dinamikleri, stresli yaşam, madde ve alkol kullanımı, kişinin bedenindeki belirtilere yoğun biçimde odaklanması sonucunda gelişebilir.
Gerçekte Neler Oluyor?
Herkes strese bir şekilde fiziksel bir tepki verir. Belki de işteki problemler, gireceğiniz önemli bir sınav, vereceğiniz kritik bir karar paniğinizi başlatabilir. Panik yaşarken, sanki bir kaplanla karşı karşıya gelmişsiniz veya yüksek bir yerden düşüyormuşsunuz gibi, sinir sisteminiz ‘savaş ya da kaç’ tepkisini üretecek adrenalini kanınıza pompalar.
Gerçekte karşılaştığınız herhangi bir tehdit olmamasına rağmen, arkadaşlarla yemekte, sokakta yürürken, pazarda alışveriş yaparken başınıza gelebilir. Her an panik geçireceğim korkusu, hayatınızı zehir edebilir. Panik ataktan kaçınmak için geliştirdiğiniz bir sürü kaçınma davranışı, işinizi, görevlerinizi, hobilerinizi yapmanıza engel olmaya başlar. Bazı kişiler evinden dahi çıkmayarak, gelecek bir atağı önleyeceğini düşünür. Agorafobi, açık alan korkusu, gelişebilir.
Bütün bunlara rağmen, panik bozukluk en kolay tedavi edilebilen bir kaygı bozukluğudur. Bazen konuşma terapisi olarak da adlandırılan Psikoterapi ile, bilişsel-davranışçı, duygu odaklı, sistemik duyarsızlaştırma gibi terapi teknikleri ile rahatlıkla tedavi edilebiliyor. İlaç tedavisi bir başka çözüm olarak kullanılıyor. Yaşam stilinizdeki bir takım değişiklikler, kahve kullanımını azaltma, günlük yapılacak spor belirtileri azaltacak belli başlı önlemlerdir.
Klinik Psikolog Ali Bıçak
Yazılı olarak izin alınmadan alıntı yapılamaz.
Klinik Psikolog Ali Bıçak’ın diğer makaleleri için lütfen tıklayınız