Psikoloji & Psikiyatri
Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresiÇarpıntı
Çarpıntı öncelikle akla bir bedensel hastalık (örneğin kalp hastalığı) getiriyor olmakla birlikte çeşitli ruhsal durumlarda ve ruhsal hastalıklarda da çok sık görülen bir yakınmadır.
Günlük yaşamda zaman zaman yaşadığımız endişe, korku, gerginlik, daralma, huzursuzluk, kaygı, sıkıntı, bunaltı, tedirginlik gibi duygulara (bu duygular ruh sağlığı alanında anksiyete olarak adlandırılır) çarpıntının eşlik ettiği çok sık görülür. Anksiyete olarak adlandırılan duygular yaşandığında ortaya çıkan çarpıntı sempatik sinir sisteminin etkinliğinin artması ile ortaya çıkar. Bedensel ya da ruhsal hiç bir hastalığı olmayan kişilerde aşırı korku ya da heyecan sırasında yaşanan çarpıntı bu duruma örnek olarak verilebilir.
Bir bedensel hastalık ile ilgili olmayan çarpıntı zaman zaman çeşitli ruhsal rahatsızlıkların bir belirtisi olabilmektedir. Kişinin yaşamını etkileyecek çarpıntı yakınması olan kişide öncelikle anksiyete ile ilgili ruhsal bozukluklar akla gelmelidir.
Ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanlarına çarpıntı yakınması ile başvuran kişilerde en sık görülen ruhsal rahatsızlıklar arasında panik bozukluğu, yaygınlaşmış anksiyete bozukluğu ve depresyon bulunmakla birlikte bu kişilerde her türlü ruhsal hastalık olabilmektedir.
Panik bozukluğu’nda görülen çarpıntı kendisine özgü bazı nitelikler taşır ve ataklar halinde (panik atağı) gelir. Çarpıntıya nefes alamama, titreme, terleme, ölüm korkusu gibi bir çok yakınma eşlik eder.
Yaşamını etkileyecek düzeyde çarpıntı yakınması olan bir kişide bu durumu açıklayabilecek bedensel bir hastalık ya da ilaç ve madde kullanımı yoksa bu kişinin çarpıntı yakınmasının ruhsal bir hastalıktan kaynaklanabileceğini düşünerek mutlaka bir psikiyatriste baş vurması gerekmektedir.
Prof. Dr. Erol Özmen
Manisa Celal Bayar Üniversitesi
Tıp Fakültesi
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı
Muayenehane:
Talatpaşa Bulvarı, No: 50, Dora Apt, Kat: 3, Daire: 3, Alsancak, İzmir
Yüz yüze ya da online görüşme randevusu için telefon : 0 542 236 13 54