Psikoloji & Psikiyatri
Psikoloji ve psikiyatrinin internet adresiSigara / Tütün / Nikotin Bağımlılığı

Düzenli sigara içenlerin neredeyse tamamında sigara (tütün, nikotin) bağımlılığı olduğundan söz edilebilir. Sigarayı bırakamama, içilen miktarı arttırma, içilemediği zamanlarda arama ve içme arzusu hissetme sigara içmenin bağımlılık düzeyinde olduğunun en önemli kanıtlarıdır.
Az ya da çok düzenli sigara içenlerin durumlarının bir bağımlılık olup olmadığını ve sigara içmenin beden sağlıklarını nasıl etkilediğini anlamaları için mutlaka bir doktora (aile hekimi, göğüs hastalıkları uzmanı, iç hastalıkları uzmanı, psikiyatrist) gitmeleri gerekmektedir.
Sigara bırakıldıktan sonra saatler içinde sigara içme isteği, sinirlilik, dikkati toplayamama ve huzursuzluk gibi yoksunluk, çekilme ya da kesilme belirtisi olarak adlandırılan yakınmalar ortaya çıkar. İçenlerin sigarayı bırakamamalarının en önemli nedenlerinden birisi de bu yoksunluk belirtileridir.
Kısa ve öz bilgiler
- Sigaranın bağımlılık oluşturma potansiyeli içinde bulunan nikotinden kaynaklanmaktadır. Ancak sigaranın içinde kanser yapıcı etkisi olan birçok madde daha bulunur.
- Nikotin bağımlılığı derken yalnız akla sigara gelmemeli nargile ve pipo içme de bağımlılık oluşturabilmektedir.
- Nikotin bağımlılığı ülkemizde ve bütün Dünya’da yaygın olarak görülen önemli bir halk sağlığı sorunudur.
- Sigara içenler kadar sigara dumanına maruz kalanlar da (pasif içicilik) sigarayla ilişkili hastalıklara yakalanma riski taşımaktadırlar.
- Sigara içme önlenebilen, bırakılabilen ve tedavi edilebilen bir madde kullanım bozukluğudur.
- Sigara içmeye kolayca vazgeçilebilecek bir alışkanlık olarak değil bir bağımlılık olarak düşünülmelidir.
- Sigara içenlerin bazılarının ‘ben bağımlı değilim, istediğim zaman bırakabilirim‘ anlayışı içinde olmaları kendilerini kandırmaktan başka anlam taşımamaktadır.
- Sigaranın beden sağlığını olumsuz etkilemesi ve birçok ciddi hastalık için risk faktörü olması bağımlılığı olanların sigarayı bırakmasını gerektirmektedir.
- Sigara içenlerde ruhsal bozukluklar daha sık görülmektedir.
Prof. Dr. Erol Özmen
Manisa Celal Bayar Üniversitesitesi Tıp Fakültesi
Psikiyatri Anabilim Dalı
Muayenehane:
Talatpaşa Bulvarı, No: 50, Dora Apt, Kat: 3, Daire: 3, Alsancak, İzmir
Yüz yüze ya da online görüşme randevusu için telefon : 0 542 236 13 54